Epäluuloa lietsottiin jo, nyt mediakasvatuksessa on aika rakentaa luottamusta

Lapsihahmot vierailevat uutistoimituksessa teoksessa Tornihuoneen salaseura: Uutisten jäljillä. Kuvitus: Mitja Mikael Malin

Netissä mihinkään ei voi luottaa, eikö niin? Media on rikki. Klikkiotsikot sitä ja tätä. Valeuutiset, valtamedia.

Tekoälyllä voi tehdä uskottavia syväväärennöksiä vaikka presidentistä puhumassa höpöjä. Enää ei voi luottaa siihen, että netissä nähty kuva tai video on totta, mutta mihin voi yhä luottaa? Sosiaalisessa mediassa pyörivä vihapuhe on omiaan ruokkimaan yleistä epäluottamusta kaikkeen.

Luottamus ja luotettava tieto ovat kuitenkin demokraattisen yhteiskunnan peruspilari

Tarvitsemme luottamusta. Ja oikeasti Suomessa tehdään nytkin paljon laadukasta journalismia, joka ansaitsee sen luottamuksen. Näen joka päivä sen omassakin työyhteisössäni: valtavan kunnianhimoisesti, intohimolla työhönsä ja sen laatuun ja journalismin ihanteisiin suhtautuvia ammattilaisia.

Hesarin kollegani ja kokenut oppikirjailija Tuomas Kaseva kirjoittaa Suomen Lehdistö -lehdessä osuvasti: ”Kouluihin on vuosia joka suunnasta huudettu, että valeuutiset leviävät ja median valta kasvaa, lisää mediakritiikkiä! Huuto on kuultu. Kriittinen katse skannaa journalismia etenkin äidinkielen tunneilla alaluokilta lukioon.”

Erilaiset mediatekstit ovat analyysin ja kritiikin kohteena. Se on toki tarpeen – myös. Nuori tarvitsee opetusta erilaisten mediatekstien tulkitsemisessa. Mutta kyseenalaistaminen ei saa olla ainoa tapa katsoa.

”Katsetta on pakko pystyä kääntämään. Pelkän kyseenalaistamisen sijaan nuorille pitää opettaa taitoa luottaa journalismiin ja tutkittuun tietoon”, Kaseva kirjoittaa.

Tästä on helppoa olla samaa mieltä. Oikeastaan kollega syöttää tässä nätisti lapaan, kiitos.

Tämä oli nimittäin lähtökohta, kun aloin kirjoittaa uutta lastentietokirjaa journalismiin ja mediakasvatukseen liittyen.

Lasten kohtaama mediaympäristö on yhä moninaisempi ja samalla vaikeampi navigoida. Tässä ajassa tarvitaan teos, joka rakentaa ymmärrystä oikean tiedon tarkistamisesta, siitä miten journalistinen media toimii ja mihin yhä voi luottaa.

Tornihuoneen salaseura: Uutisten jäljillä käsittelee oikean tiedon tunnistamista ja journalistisen uutismedian vastuuta ja eettisiä ohjeita. ”Meidän täytyy tehdä parhaamme säilyttääksemme luottamuksen”, sanoo lasten tapaama päätoimittaja kirjassa.

Teoksessa käsitellään esimerkiksi sitä, miten toimittajat etsivät ja tarkistavat tietoa, ja että journalismin täytyy olla aina totta. Kirjassa on faktalaatikko journalistin ohjeista, tiivistetysti ja mahdollisimman selkokielisenä.

Sen lisäksi että varoittelemme netissä kaikesta mikä ei ole totta, voimme auttaa tunnistamaan tarkistettua ja luotettavaa tietoa ja opastaa sen luokse.

Kouluissa on tehty vuosia ansiokasta mediakasvatusta. Samaan aikaan yhteiskunta ja digitaalinen mediamaisema on kuitenkin muuttunut nopeasti. Se haastaa koulut, mediakasvattajat, vanhemmat ja mediatalot reagoimaan ja muuttamaan toimintatapojaan.

Kannustan myös kouluja tukemaan luottamuksen rakentamista.

Miten toimitukset voisivat paremmin lisätä lukijoiden ymmärrystä toimituksen prosesseista ja journalismista? Itse olen vuosia pyrkinyt tekemään omaa työtäni läpinäkyväksi esimerkiksi Linkedinissä aikuislukijoille ja avaamaan päätöksentekoamme ja juttujen syntymistä. Se on johtanut omia silmiä avaaviin keskusteluihin: ei aikuisillekaan ole selvää usein miten media toimii, tai asiat joita itse pidän selvyyksinä.

Lasten vanhempia kannustan puhumaan taas niistä uutisista ruokapöydässä ja sohvalla istuessa. Mitkä ovat suosikkimedioitasi, miksi? Mitä luit tänään ja mistä? Mistä etsit tietoa, mihin luotat?

”Tiedän vaan, että iskä kuuntelee usein jotain tiedepodcasteja, kun sillä on kuulokkeet päässä. Muuten en tiedä, missä se netissä pyörii, kun se tuijottaa kännykkäänsä”, yksi lapsihahmoista sanoo kirjassa.

Lapsi ei tiedä puhelinta katsovasta aikuisesta luetko uutisia vai roikutko somessa. Perinne, jossa katsotaan televisiosta yhdessä iltauutisia ja kommentoidaan yhteiskunnallisia asioita, oli kasvatuksellisesti toimivampi.

Omassakin arjessani uutiset tulee helpommin luettua puhelimesta. Olen silti yrittänyt ottaa tavaksi lukea paperilehteä ollessani lasten kanssa aamupalalla. Niin näytän esimerkkiä, ja uutisista tulee keskusteltua.

Epäluulon kylväminen on helppoa. On meistä kaikista kiinni, että jatkossakin on myös luottamusta.

Tornihuoneen salaseura: Uutisten jäljillä on ilmestynyt ja kirjakaupoissa! Tilaa omasi esimerkiksi kustantamon verkkokaupasta www.kirja.fi

Comments are closed.